Salı , 19 Mart 2024

Robotik ve Kodlama Ders Notu


ROBOTİK VE KODLAMA

  1. MİKRO DENETLEYİCİLER

Mikrodenetleyiciler, bir programı hafızasına alarak derleyen ve elektronik cihazın amacına göre sonuçlar elde eden küçük bilgisayarlardır. Mikrodenetleyiciler, çalıştırılması istenen programı hazırlayıp kontrolünü yapabilme yetisine sahiptir ve gerçek zamanlı uygulamaları çalıştırmak için tasarlanmıştır.

Mikrodenetleyiciler, hem merkezi işlem birimi hem de mikroişemci kavramlarını içine alan ünite olarak karşımıza gelmektedir. Mikrodenetleyici kavramı aynı zamanda mikrobilgisayar kavramı ile örtüşmektedir yani mikrodenetleyici çevresel birimleri içeren bir mikrobilgisayardır.

Mikrodenetleyici (Microcontroller) yapısı; işlemci (CPU), hafıza (RAM/ROM) ve giriş/çıkış (I/O Ports) birimlerinin tek bir entegre paketi içerisine yerleştirilmei ile gerçekleştirilmiş özel amaçlı bir mikro bilgisayardır. Günümüzde üretilen birçok mikro denetleyici, özellik ve türlerine göre PWM, ADC, USB, USART, CAN, SPI, I2C gibi ara birim ve özel amaçlı kaydedicilere de sahiptir.

Mikrodenetleyiciler birbirlerinden sahip oldukları üniteler (ADC, PWM, Zamanlayıcı, SPI, vb.), giriş-çıkış bacak sayıları, çalışma hızları, veri ve program yolu genişliği, bellek kullanım şekilleri açısından farklılıklar gösterir.

 

 

  1. MİKRO DENETLİYİCİLERİN YAPISI

MİKRO DENETLEYİCİ BİRİMLERİ

  • MİB (Merkezi İşlem Birimi), bellekte sistemin çalışması için kaydedilmiş programların çalıştırılmasını ve diğer birimlerle iletişimini sağlar.
  • RAM (Random Access Memory / Rastgele Erişimli Bellek) birimi, mikrodenetleyicilerde bilgileri geçici olarak tutar.
  • ROM (Read Only Memory / Sadece OkunabilirBellek) birimi, mikrodenetleyicilerde sistemin

çalışması için kaydedilmiş programları tutar.

  • G / Ç Portları dış ortama gerekli sinyallerin gönderilmesinde veya dış ortamdan istenen sinyallerin alınmasında kullanılır.
  • Seri / Paralel iletişim birimlerine, haberleşme portu adı da verilmektedir. Seri portlar 9 ya da 25 pinli olabilmektedir.Paralel portlar ise 25 pinli, bilgisayar tarafı dişi olan konnektörlerden oluşmaktadır. Pin sayısı yeterli ve veri aktarılacak mesafe düşük ise paralel bağlantı tipi tercih edilebilir.

  1. UYGULAMA KARTI ÇEŞİTLERİ

Uygulama kartları, mikrodenetleyici yapısına ek olarak projelerin yapımını kolaylaştıran birimleri üzerinde taşır. Uygulama kartı seçilirken uygulamaların fiziki yapımını ve çalışmasını hızlandıracak, pratikliğini arttıracak kartlar seçilmelidir.

  1. İYİ BİR UYGULAMA KARTININ ÖZELLİKLERİ
  • USB üzerinden programlama,
  • Voltaj regülatörü ve güç bağlantısı,
  • Tanımlanmış Giriş / Çıkış bağlantıları,
  • Debug (Hata ayıklama),
  • Güç ve TX / RX(Gönderilen / Alınan veri) LED’ler,
  • Reset (Yeniden başlatma) butonu,
  • ICSP (In-Circuit Serial Programmer-dâhilî seri programlayıcı) bağlantıları.

DEĞERLİ 10B SINIFI ÖĞRENCİLERİ BU DERS NOTUNU 24.09.2021 TARİHİNE KADAR DEFTERİNİZE YAZINIZ FOTOĞRAFLARI YAPIŞTIRINIZ FOTOĞRAFLARI ALAN ŞEFLİĞİNDEN ALABİLİRSİNİZ.

 

Bu Konuda İlginizi Çekebilir

Arduino İle Buzzer Kullanımı

Buzzer Nedir Bu yazıda, Arduino ve buzzer kullanarak basit bir melodi çalmanın nasıl yapılabileceğini öğreneceğiz. …