Çarşamba , 15 Ocak 2025

Arduino İle Buton Kullanımı


Arduino İle Buton Kullanımı Basit Uygulama

Arduino devrelerimizde buton kullanımı oldukça basittir. Butonun bir bacağı direk +5v bağlanır diğer ayağı direnç ile GND ye bağlanı GND ye bağlanan bacak arduinonun ilgili bacağına götürülür ve bu bacak bizim için artık Input tipinde dir. Bu durumu kodlama yazarken belirtmek gerekir.

Devre Senaryosu

Devre ilk çalıştırıldığında hiçbir led yanmayacaktır. Devre Üzerindeki push butona basıldığı anda ledler yanıp tekrar sönecektir. Ledlerin sürekli yanması için push butona sürekli olarak basmak gerekmektedir.

Devre Şeması

Devre Kodları

// C++ code
//
void setup()
{
pinMode(2, OUTPUT);
pinMode(3, OUTPUT);
pinMode(4, OUTPUT);
pinMode(13,INPUT);
}

void loop()
{
if(digitalRead(13)==HIGH) //BUTONA BASILDI İSE
{
digitalWrite(2, HIGH);
digitalWrite(3, HIGH);
digitalWrite(4, HIGH);
}
else
{
digitalWrite(2, 0);
digitalWrite(3, 0);
digitalWrite(4, 0);
}
}

Neden direnç kullanıyoruz?

Butonun sağ bacağı hem Arduino’ nun 7 numaralı I/O pinine, hem de GND ye direnç kullanmadan bağlı olsaydı; akım, direncin daha düşük olduğu yolu tercih edeceği için GND tarafına yönelecek ve 7 numaralı pinden okunan gerilim kararsız bir değer (0-5V arasında belirsiz bir değer) olacaktı. Bunu engellemek için devreye pull-down direnci ekleyerek devreyi kararlı bir hale getirmiş olduk. Bu devrede pull down direncinin temel çalışma mantığı aşağıdaki şekildeki gibidir.

Neden direnç Kullanıyoruz Kısmı İçin Kaynak:https://www.hbmacit.com/2020/01/06/arduino-dersleri-buton-kullanimi/

Bu Konuda İlginizi Çekebilir

Nesne Tabanlı Programla Dersi Ders Notları

Nesne Tabanlı Programla Dersi Ders Notları DEĞİŞKENLER VE VERİ TÜRLERİ Değişken Tanımlama Kuralları Hazırlanmakta olan …