Çarşamba , 8 Mayıs 2024

KLAVYE-MOUSE


DIŞ DONANIM BİRİMLERİ
Bilgisayarın doğrudan bir parçası olmayan ancak bilgisayara daha sonradan çeşitli portlar vasıtasıyla bağlanan cihazlara dış donanım birimleri ismi verilir. Klavye, fare, monitör, yazıcı, kart okuyucu gibi donanım birimlerini dış donanım birimlerine örnek olarak verebiliriz.
⦁ GİRİŞ BİRİMLERİ
⦁ Klavye
Yazı yazmak ve bilgisayara çeşitli komutlar girmek için kullanılan bir giriş birimidir. Temel olarak her tuşun altında kısa devre işlemini gerçekleştiren bir yapı vardır. Tuşa basıldığında kısa devre gerçekleşerek klavyedeki elektronik karta bilgi gönderilir. Her tuşa atanmış iki kod vardır bunların birisi tuşa basıldığında diğeri de tuş bırakıldığında işletilir.

Tus-Yapısı

Elektronik*Kart

Elektronik Kart

Klavye Çeşitleri

q-f klavye
⦁ Q Klavye
⦁ F Klavye

NOT: F klavye İhsan Sıtkı Yener tarafından Türkçe de kelime araştırılması yaparak ve bu kelimeler içeresinde sıklıkla yan yana kullanılan harflerle ilgili uzun süren bir çalışma yapıldıktan sonra geliştirilen TÜRKÇE diline en uygun olan klavyedir. ener, 1946 yılında öğretmenliğe başladığı sırada, Türk dilinin özelliklerine göre yapılmış bir daktilo icat etme çalışmalarına başladı. “On parmak için ideal Türk Klavyesi”ni 1955 yılında kabul ettirdi ve 1974 yılında tüm daktiloların F klavye olmasını sağladı.

ps-2ps-2-usb

 

Klavye Bağlantıları

⦁ PS/2
⦁ USB
⦁ AT (bu port artık kullanılmaz)
Şekil 1:at portu
Kablosuz Klavyeler
⦁ Kızıl Ötesi (IR) ışıkla Çalışanlar
⦁ Radyo Dalgalar (RF) ile Çalışanlar
FARE (MOUSE)
Grafik ekranda imleci (cursor) istenen konuma getirmek ve komutlar vermek için kullanılan donanım birimidir. Standart olarak bir farede üç adet düğme (sol, orta, sağ) bulunur. Optik, lazer ve mekanik (toplu) çeşitleri vardır. Optik ve lazer fareler alt taraftan kırmızımsı bir ışık yayar. Mekanik çeşit ise altta dönen ağır bir topa sahiptir ve çabucak tozlanarak hareketi engelleyici kirler yatay ve düşeyde dönebilen disk millerine yapışabilmektedir.

Fare Çeşitleri

⦁ Mekanik fareler

Mekanik-Fareler
1. Farenin altında bulunan top, iki adet silindire değer ve fare hareket ettiğinde bu
silindirler dönerek uçlarına bağlı çarkları çevirir. Biri farenin yukarı- aşağı hareketini,
diğeri ise sağa – sola hareketini sağlar. Bu çarkların iki yanında ışık yayıcılar (led) ve ışık
algılayıcılar (detektör) bulunur.

2. Bu silindirlerin ucuna bağlı çarklar üzerinde delikler vardır. Bu delikler ışık yayıcı
dediğimiz led’den çıkan ışığıbir keser bir açarlar.

3. Işık algılayıcı dediğimiz detektörler ise ledlerden gelen bu kesik kesik ışığı
algılarlar. Işığın kesilip tekrar gelme hızına göre bu bilgiyi bilgisayarın işlemcisine (CPU)
gönderirler.

4. İşlemci (CPU), kendisine gelen bu bilgiyi işleyerek çarkın dönüş sayısını hesaplar.
Buna göre de, yani çarkın dönüş sayısına göre de ekrandaki oku hareket ettirir. Topun
yanındaki üçüncü bir silindir ise topu desteklemek içindir.

5. Farenin diğer elemanları ise butonlardır. Butonlara basıldığı zaman farenin
içerisinde bulunan işlemci, buna ait bir veri satırı oluşturarak CPU’ya (mikroişlemci)
gönderir. CPU kendi içersinde bu komutu işler ve ilgili işlemi yürütür.

Optik-Fareler Optik Fareler

Optik fareler genel olarak kırmızı LED ışıklarıyla dikkat çeker. Ancak bilinen büyük bir yanlış vardır; bu kırmızı ışık aslında bir lazer ışığından öte; LED ışığından başka bir şey değildir. Yani, kırmızı ışığı bulunan fareler, aslında optik farelerdir. Optik farelerin içinde küçük bir kamera vardır ve bu kamera saniyede 1500 kare algılayabilmektedir. Çektiği küçük kareleri karşılaştırarak Mouse imlecinin ekrandaki konumunu belirler. Optik farelerin çalışması için bir Mouse pade ihtiyaçları yoktur kullanım rahatlığı için Mouse pad kullanılmaktadır. Lakin sürekli olarak tek renk ve desensiz yüzeylerde hassasiyetleri azalmaktadır. Optik farelerin fiyatları lazer farelere oranla daha ucuzdur.

⦁ Lazer Fareler
Lazer farelerin çalışması yüzeye gönderilen lazer ışığın algılayıcı sensorlar tarafından algılanması ve değerlendirilmesi üzerine kuruludur. Lazer fareler optik farelere göre hassasiyetleri daha yüksek farelerdir ve altların herhangi bir ışık yaymazlar. Farelerde hassasiyet DPI ile ifade edilir. DPI kısaltmasının açılımı DOT PER INCH Türkçe karşılığı ise inch başına düşen nokta sayısıdır. Daha önce de dile getirdiğimiz gibi optik farelerde pratikte kullanıcıların ihtiyaçlarını fazlasıyla karşılamaktadır. Ancak fare hâkimiyetinin çok daha önemli olduğu durumlarda, (profesyonel grafik tasarımcıları veya oyuncular söz konusu olduğunda) lazer farelerin hâkimiyeti kesinlikle tartışmasızdır.

 

Fare Çeşitleri
⦁ Mekanik Fareler
Optik Fareler
⦁ Lazer Fareler
Bağlantı Şekilleri
⦁ Kablolu Fareler
⦁ Kablosuz (Wireless) Fareler
Fare Bağlantılar (portlar)
⦁ USB
⦁ PS/2
⦁ Seri Port (KULLANILMIYOR)
⦁ AT PORT(KULLANILMIYOR)

Baglanti-port

 

Bu ödev 02.01.2017 Tarihinden itibaren ilk dersimizde kontrol edilecektir. Eksik yapılan ya da fotoğrafları yapıştırılmayan ödevler kabul edilmeyecektir.

Çalışmalarınızda başarılar dilerim. Ailenize ve Yüce Türk Milletine laik insanlar olabilmek için tek çaremiz çalışmaktır.

 

 

 

Bu Konuda İlginizi Çekebilir

Arduino İle Mesafe Sensörü Kullanımı

Arduino İle Mesafe Sensörü Kullanımı HC-SR04 Ultrasonik Sensör, ses dalgalarını kullanarak karşısındaki nesnenin mesafesini hesaplayan …